Leefstijlprogramma SHAPE van start in Venray

VENRAY – Laco Sportcentrum Venray start in november, in samenwerking met diverse lokale en regionale partners, met het leefstijlprogramma Shape. Doel van het programma is om jongeren van 12 tot 16 jaar met (beginnend) overgewicht uit de gemeente Venray te stimuleren tot en te begeleiden naar een duurzame sportieve en gezonde leefstijl. Voor de opstart en uitvoering van het programma in de komende 2 jaar hebben Laco Sportcentrum Venray en haar partners een subsidie toegekend gekregen vanuit de landelijke regeling  ‘Sportimpuls Kinderen sportief op gewicht’.


Jongeren Op Gezond Gewicht
Overgewicht is een groeiend gezondheidsprobleem. In Venray heeft 1 op de 9 jongeren van 13 tot 16 jaar overgewicht. Dit blijkt uit de GGD Gezondheidsmonitor Jeugd 2015 – 2016. Maar liefst 84% van de jongeren in de betreffende leeftijdscategorie voldoet niet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Ook aan de voedingsnormen wordt door het overgrote deel van de jongeren van 13 tot 16 jaar niet voldaan: 58% eet niet elke dag groente en maar liefst 85% van de jongeren in de betreffende leeftijdscategorie eet minder dan 2 stuks fruit per dag.

Venray is sinds 2016 JOGG-gemeente. Binnen JOGG Venray werken diverse professionals vanuit een integrale aanpak samen om overgewicht onder de jeugd aan te pakken. In deze aanpak, die zich richt op zowel preventie als zorg, wordt de hele leefomgeving van het kind betrokken. Shape past uitstekend binnen deze aanpak. Het programma is gebaseerd op de integrale RealFit-methodiek, die binnen meerdere wetenschappelijke studies zijn effectiviteit heeft bewezen op het gebied van gewichtsafname en het vergroten van de sportparticipatie onder jongeren met overgewicht in de leeftijd van 12-18 jaar.

Shape
Binnen Shape Venray werken diverse disciplines met elkaar samen om jongeren van 12 tot 16 jaar met (beginnend) overgewicht te stimuleren en te begeleiden naar een duurzame sportieve en gezonde leefstijl. Het programma duurt 15 weken en bestaat uit beweeglessen (2 keer per week) en voedings- en leefstijllessen (1 keer per week). Het belangrijkste doel van Shape is dat de jongere zich weer lekker voelt. Ouders worden nauw betrokken bij het programma. Zij spelen immers een belangrijke rol in het stimuleren en ondersteunen van een sportieve en gezonde leefstijl van hun kind.
Shape is ontwikkeld door Gemeente Venlo (team Sportontwikkeling) samen met onder andere de afdeling sportgeneeskunde van VieCuri. In Venlo wordt  het leefstijlprogramma inmiddels al 5 jaar met succes  uitgevoerd. Na Venlo, maar ook Roermond, start Shape dit najaar dus ook in Venray.

De Sportimpuls is bedoeld als opstartsubsidie. Met deze impuls kunnen 3 trajecten worden uitgevoerd. Om te voorkomen dat na 2 jaar het aanbod weer verdwijnt, werken de samenwerkende partijen vanaf het begin toe naar structurele borging van het leefstijlprogramma.

Samenwerking lokale en regionale partijen

Binnen Shape Venray is sprake van een unieke samenwerking tussen Laco Sportcentrum Venray, GGD Limburg-Noord, VieCuri Venray, Puur Counselling & Diëtetiek, Bootcamp Power, Sportinstituut Verhagen, andere lokale sportaanbieders, VVV-Venlo en haar maatschappelijke stichting VIA VVV en Venray Beweegt/Gemeente Venray.  Heeft u al vragen over het programma? Neem dan contact op met Ankie Billekens, projectleider VIA VVV en Shape Venray, telefonisch: 06-12913061 of per e-mail: abillekens@vvv-venlo.nl.