Sporten in de Corona-tijd

Update tekst website: 30 maart 2021, 10:00 uur

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft en er dus ook niet gesport mag worden. 

Om groepsvorming en sociale contacten te verminderen en het aantal reisbewegingen te reduceren, zijn er maatregelen voor sport. De maatregelen zijn:

 • Buiten sporten mag met maximaal 2 personen (exclusief trainer)
  • De tweetalen mogen qua samenstelling gedurende de training niet wisselen. De afstand tussen de sporters van een tweetal is tenminste 1,5 meter. De afstand tussen de tweetallen dient meer dan 1,5 meter te zijn zodat er geen sprake is van groepsvorming (4 à 5 meter lijkt in de praktijk het meest aangehouden te worden). Om instructie te geven aan één tweetal mag een trainer van tweetal naar tweetal, mits tenminste 1,5 afstand van het tweetal wordt gehouden. Groepsinstructie aan alle tweetallen in één keer mag niet. 
 • In binnenruimtes sporten mag niet.
 • Groepslessen buiten mogen niet.
 • Sportscholen zijn dicht.
 • Wedstrijden zijn verboden.
 • Topsporters en sporters in topcompetities mogen trainen en wedstrijden spelen.
 • Sporten voor iedereen vanaf 18 jaar en ouder mag alleen als onderling 1,5 meter afstand te houden is.
 • Kinderen tot en met 17 jaar mogen buiten wel in grotere teams sporten. Of buiten wedstrijden spelen met teams van hun eigen club.
 • Jongvolwassenen van 18 tot en met 26 jaar mogen op sportaccomodaties buiten sporten. Of wedstrijden spelen met teams van de eigen club.
 • Volwassenen vanaf 27 jaar mogen op sportaccommodaties buiten gezamenlijk sporten met maximaal vier personen op 1,5 meter afstand.
 • Publiek bij sport is niet toegestaan.
 • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.
 • Sporten onder een tent of overkapping mag, in de gemeente Venray, onder de volgende voorwaarden:
  • Een overkapping/tent dient aan minimaal drie kanten open te zijn (dus alleen een dak en maximaal één zijwand);
  • Een overkapping/tent dient een plaats te zijn waar zo min mogelijk publiek wordt getrokken (zodat er toch niet een soort evenement ontstaat); het is niet de bedoeling dat er bezoekers zijn of dat er mensen komen kijken;
  • Een overkapping/tent dient de stormvast te worden verankerd.

Voor meer informatie verwijzen we je naar de website van de rijksoverheid. Voor de meest actuele versie van het protocol Verantwoord Sporten verwijzen we je naar website van NOC*NSF: https://nocnsf.nl/sportprotocol. ‚Äč

Financieel
Het Ministerie van VWS heeft op 29 januari in de Staatscourant twee steunregelingen voor sport gepubliceerd. Het betreft de TVS (Tegemoetkoming verhuurders sportaccommodaties) en de TASO (Tegemoetkoming amateursportorganisaties). Voor de regelingen is respectievelijk 29,5 miljoen en 30 miljoen euro ter beschikking gesteld als tegemoetkoming in de schade c.q. inkomstenderving als het gevolg van de maatregelen ter bestrijding van de verdere verspreiding van COVID-19 in Q4 2020.

Aanvragen TASO-Q4 voor sportverenigingen nog mogelijk tot en met 5 april
Op dit moment is het DUS-I loket voor de regeling TASO-Q4 geopend. De regeling is bedoeld voor amateursportorganisaties met minimaal 10% omzetdaling over Q4-2020 en minimaal €1500 aan financiële schade (als gevolg van doorlopende lasten) in dezelfde periode. Hierbij wordt gekeken naar lasten aan de sportaccommodatie die een vereniging in eigendom of beheer heeft, maar bijvoorbeeld ook naar de bondsafdrachten.  
Voor deze regeling is € 29 miljoen beschikbaar. Tot vorige week hebben zo’n 1900 amateursportorganisaties voor ruim € 8,3 miljoen aan compensatie aangevraagd. Er is dus nog het nodige budget beschikbaar. Wellicht kunt u uw lokale verenigingen nogmaals op deze regeling wijzen. Het zou bijzonder jammer zijn als verenigingen die daar wel recht op hebben, geen gebruik maken van deze mogelijkheid tot compensatie. Alle info over de TASO regeling is op de website van DUS-I te vinden.

De TVS kan vanaf 9 maart worden aangevraagd door verhuurders van sportaccommodaties (gemeenten, sportbedrijven en ook particuliere verhuurders en beheersstichtingen). De TASO is bedoeld voor amateursportorganisaties en wordt vanaf 19 februari opengesteld. Beide regelingen staan zes weken open voor het indienen van aanvragen via het uitvoeringsportaal voor subsidies van VWS: dus-i.nl.

Advies over organiseren Algemene Vergadering tijdens de coronacrisis
Juist in deze periode, terwijl de coronacrisis ons beperkt in fysieke ontmoetingen, hebben de meeste sportverenigingen en sportbonden een Algemene Leden Vergadering gepland. Deze kan nu niet op normale wijze doorgaan en het is de vraag hoe je hier het beste mee om kan gaan. Bekijk hier het advies van het NOC*NSF.

Zet je aanbod open voor niet-leden
Ook NIET-leden mogen de kans krijgen om te komen sporten. Overweeg daarom in jullie aanbod of er wellicht ook NIET-leden mogen komen sporten. Wil je de activiteit openstellen voor NIET-leden klik dan hier om je activiteit aan te melden. Venray Beweegt zal zorgen voor promotie van de activiteit zodat er nieuwe deelnemers kunnen meedoen.

Vragen?
Neem voor vragen of meer informatie contact op met Danny Vullings via de e-mail: danny.vullings@venray.nl 
Telefonisch: 06-34083364 of typ je vraag rechtsonder bij 'Stel je vraag' op www.venraybeweegt.nl
Succes!