Gezonde Leefomgeving

Voeg je koptekst hier toe

0-99+ Jaar

Gezonde Leefomgeving

Voeg je koptekst hier toe

0-99+ Jaar

Gezonde leefomgeving

De gemeente Venray heeft een functionele, goede en duurzame sportinfrastructuur. We denken mee in de ontwikkeling van beweegvriendelijke en uitnodigende inrichting van de openbare ruimte. Overal waar mensen sporten en bewegen, moeten de voorzieningen op orde zijn. De inwoners van Venray worden geprikkeld om gezonde keuzes te maken. De omgeving nodigt uit, faciliteert en inspireert om inwoners meer te gaan bewegen en te werken aan een gezonde(re) leefstijl.

WAT WILLEN WE BEREIKEN?

Een beweegvriendelijke en gezonde leefomgeving. Een beweegvriendelijke omgeving is een middel om te komen tot leefbaarheid, sociale cohesie, een gezonde leefstijl, betere school en werkprestaties, identiteit van een buurt, biedt kansen voor city-marketing en verhoogt de participatie. De focus ligt op ruimte voor bewegen voor iedereen.

HOE DOEN WE DAT?

 • Vitale sportverenigingen, overzicht bieden van alle sport- en beweegaanbieders.
 • Overzicht weergeven van alle (structurele) gezonde keuzes in de gemeente Venray (gezonde kaart)
 • Een optimale samenwerking tussen de vitale breedtesport (-topsport), de ongeorganiseerde sport, het bewegingsonderwijs, de sector kunst en cultuur en de gezondheidszorg. De sporter staat centraal in een optimale samenwerking tussen al deze domeinen.
 • De beweegvoorzieningen moeten uitnodigen en verleiden om te bewegen. Dit kan voor binnenruimtes zoals een gymzaal, sporthal, zwembad, revalidatiecentrum en ziekenhuis(tuin) en voor buitenruimtes zoals sportparken, trainingscomplexen, schoolpleinen, en verenigingen.
 • Als aanjager Leefstijlakkoord. Partijen samenbrengen waar energie zit en passende projecten faciliteren voor onze partners wat leidt tot gezondere en sportievere inwoners.
 • Komen tot een stappenplan dat gezien kan worden als een integrale aanpak. De drie stappen staan in verbinding met elkaar en versterken elkaar (opleiden, inrichten, monitoren), een mogelijk vervolg van het Leefstijlakkoord.
 • Situaties in de openbare ruimte bekijken met het Beweeg Vriendelijke Omgeving (BVO) model bestaande uit:
  • Een omgeving met voorzieningen (plekken) in de openbare ruimte waar mensen spelen, bewegen, sporten, ontmoeten en zich verplaatsen.
  • Een omgeving waarin gebruikers worden gestimuleerd (o.a. door verlichting en activiteitenaanbod) zich actief te verplaatsen en bewegen, te spelen en te sporten.
  • Een omgeving waar aan de voorzieningen een activiteitenaanbod is gekoppeld, zodat de voorziening duurzaam gebruikt wordt.
  • Een omgeving die schoon, heel, veilig en uitdagend en toegankelijk is (ingericht).
  • Een omgeving die tot stand is gekomen vanuit commitment (urgentie) bij de gebruiker(s) en door samenwerking tussen publieke, private en particuliere partijen.
  • Een omgeving die is toegepast en afgestemd op het juiste schaalniveau.
Projecten voor Gezonde leefomgeving
Meedoen met Henk
Brukske in Beweging
Op de fiets (1)
Doortrappen
Op weg naar een rookvrije generatie
Rookvrije Generatie
Venray Beweegt website beelden banner home7
JOGG Venray
Rookvrije locaties
Openbare locaties zichtbaar rookvrij
Campagne niet roken
Begin niet met roken campagne
Leeefstijlmonitor
Venrayse Leefstijlmonitor
shutterstock_565952956_1920
E-Health
Teamfit2
Team F!t
Leefstijlakkoord2
Leefstijlakkoord
shutterstock_344201303_1920
Bestuurders of Vrijwilligers opleidingen
shutterstock_393590677_1920
Jonge leefstijlambassadeurs
Projectplan
Vitale Bedrijven
Scroll naar boven