Interview Lydia Jeuken

Interview Lydia Jeuken

Ik ben Lydia Jeuken, diëtist en, in 2019 afgestudeerd als, leefstijlcoach en sinds een jaar ben ik ook ACT coach. Ik werk in mijn eigen praktijk, Gewichtige zaken Venray en bied de GLI- het CooL traject – aan.

Wat is de GLI?
GLI staat voor gecombineerde leefstijl interventie . Het doel van de GLI is een gezondere leefstijl en het vergoten van eigen regie, met gewichtsverlies en verbeterde kwaliteit van leven tot gevolg. Er zijn 4 verschillende interventies, waaronder CooL (Coaching op Leefstijl). In Venray wordt CooL aangeboden.

Voor wie is de GLI en hoe kom je hiervoor in aanmerking?
De GLI is voor volwassenen met overgewicht (BMI 25-30) met verhoogd risico op diabetes mellitus type 2, hart-vaatziekten, artrose, slaapapneu of verhoogde buikomvang (≥ 102 cm bij mannen en ≥ 88 cm bij vrouwen). En voor volwassenen met obesitas (BMI ≥ 30).
Voor alle deelnemers geldt, ze moeten voldoende gemotiveerd zijn om een tweejarig leefstijlprogramma te doorlopen en bereid zijn om hun leefstijl te veranderen.
Je kunt een verwijzing vragen aan je huisarts of de praktijkondersteuner.

Zitten er kosten aan verbonden voor de deelnemers?
Er zijn geen kosten verbonden aan dit traject. Het wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar (basispakket). Eigen regie, inzet en motivatie is wat we van de deelnemers verwachten.

Wie zijn de aanbieders van de GLI in Venray?
In Venray wordt het CooL traject aangeboden door Lydia Jeuken (Gewichtige zaken Venray) Danny Broeren (Puur Counseling)  en Miranda de Vetter (fysiotherapiepraktijk Antoniusveld).

Hoeveel mensen hebben al deelgenomen aan het traject?
Landelijk volgen 17.211 (dec 2021) deelnemers een GLI, 50% daarvan volgen het CooL traject. In Venray hebben al meer dan 130 personen deelgenomen bij mij, verdeeld over 9 groepen. Er zijn daarnaast ook nog groepen bij Danny Broeren en Miranda de Vetter.

Wat zijn de resultaten van (en reacties op) het traject?
Meetbare resultaten zijn gewichtsverlies en afname van de middelomvang. En een verbeterde beoordeling van ervaren gezondheid.
Het resultaat wat ik zie in mijn groepen is gemiddeld  – 7 kg gewichtsverlies en – 6 cm  van de middelomvang (resultaat van de 4 groepen die het traject al afgerond hebben). Landelijk is het resultaat 2.5 kg gewichtsverlies. Naast verlies van gewicht en middelomvang zijn er nog veel meer (en misschien wel mooiere resultaten). Zoals, Verminderen/stoppen medicatie voor bloeddruk of Diabetes type 2, verlaging bloeddruk.
Een aantal andere deelnemers benoemen:

  • Minder bezig met eten “is niet meer zo’n ding “
  • Aantal stappen per dag van 1200 naar 5000.
  • Ik wandel nu, wekelijks, met loopmaatje gedurende 60 minuten, ik wandel elke avond een rondje met mijn man.
  • Ik heb geen verstoorde relatie meer met eten.
  • Ik durf nu voor een maagverkleining te gaan.
  • Ik ervaar meer rust, ook rondom eten en “moeten” lijnen.
  • Zorg meer voor mezelf, wat voor mij belangrijk is.
  • Ik ben niet meer aan het diëten maar maak bewuste keuzes die ik wil en niet meer moet maken.
Scroll naar boven