Voeg je koptekst hier toe

Groenteboxjes

Groente eten is goed voor de gezondheid van kinderen. Het eten van verschillende soorten groenten is de beste manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook is het een goede gewoonte waar kinderen de rest van hun leven voordeel van zullen hebben! Een dag biedt, naast het avondeten, voldoende eetmomenten waarop kinderen van alle leeftijden groente kunnen eten. Denk aan de vaste momenten op de kinderopvang, de schoolpauzes, de lunch, de snackmomenten bij thuiskomst uit school of na het sporten.

Het programma
Om groente eten onder jonge kinderen te stimuleren, is het Groenteboxjes programma ontwikkeld. Het programma geeft pedagogisch medewerkers en opvoeders praktische handvaten om groente als tussendoortje, op een leuke en prikkelend manier, te integreren in het dagelijks ritme van kinderen van twee tot vier jaar, op het kinderdagverblijf en thuis. Dit zorgt ervoor dat kinderen op een speelse manier ervaring opdoen met het dagelijks eten van groente, zoals komkommer, tomaat, wortel, paprika, radijs en bloemkool.

Gedurende drie maanden krijgen kinderen consequent minimaal één keer per dag groente aangeboden op het kinderdagverblijf. Met het proeven van een groente verdienen ze een stempel. Met het meerdere keren proeven van een groente een groentekaartje. En met het meerdere keren proeven van verschillende soorten groenten een groentekroon, waarmee ze zich tot groentekampioen kronen. 

Onderzoek
De Universiteit van Maastricht heeft het effect van het Groenteboxjes programma onderzocht. Het onderzoek toont dat het dagelijks aanbieden van groente op het kinderdagverblijf in combinatie met een beloning voor het eten ervan, de groenteconsumptie na drie maanden significant verhoogt. Bekijk hier de infographic.

Aanmelden
Willen jullie ook aan de slag met het Groenteboxjes programma? Schrijf jullie kinderdagverblijf in via het inschrijfformulier en dan nemen we spoedig contact met jullie op.

Doelgroep(en)

0-4 jaar
Stimuleren 0-4 jaar

Partner(s)

JOGG
Kinderopvang ’t Nest
Aldi
Scroll naar boven