Groenteboxjes Vijf vragen aan..

Groenteboxjes Vijf vragen aan..

Om groente eten onder jonge kinderen te stimuleren, hebben de gemeenten Venray, Venlo en Weert samen met JOGG, ALDI en Universiteit Maastricht een interventie ontwikkeld voor de kinderopvang. Onder de noemer Groenteboxjes hebben we in 2021 een pilot van het project gedraaid op diverse locaties van Kinderopvang ’t Nest. We stelden Daniëlle Holkamp, SPM’er bij KC Landweert de Klimboom, vijf vragen over haar ervaringen met het Groenteboxjes project.

Vijf vragen aan Daniëlle Holkamp

 1. Wil je jezelf even voorstellen?
  Mijn naam is Daniëlle Holkamp. Ik werk als SPM’er bij Kinderopvang ’t Nest, op de locaties KC Landweert de Klimboom, KC Landweert de Kruudwis en BSO ’t Stekske. Voor de zomer hebben we op KC Landweert het Groenteboxjes project gedraaid.
 2. Hoe hebben jullie het Groenteboxjes project beleefd?
  Het Groenteboxjes project was heel leuk, zeker voor de kinderen. Het proeven van de verschillende soorten groenten tijdens de 0- en 1-meting, de stickers vonden ze fantastisch en de groeimeter is goed gebruikt. Als pedagogisch medewerkers zijn we enthousiast aan de slag gegaan met het project. We hebben onze creativiteit aangesproken om het groente eten zo leuk mogelijk te maken voor de kinderen. Door naast het gebruik van het materiaal, de groenten ook op een andere manier aan te bieden, bijvoorbeeld als spiesjes.
 3. Wat vinden jullie van het materiaal horend bij het project?
  De kinderen vonden het fantastisch! Het materiaal is heel mooi, maar het plakken van stickers bijvoorbeeld kost ook veel tijd. Daar hebben we tijdens het project een eigen weg in gekozen.
 4. Welke groenten vielen in de smaak bij de kinderen?
  Toch wel de meer gangbare groenten als komkommer, tomaat, wortel en paprika. Bloemkool juist helemaal niet. Meerdere kinderen vonden radijsjes ook lekker. De wortel is blijven hangen in ons aanbod, die boden we vóór het project nog niet standaard aan.
 5. Welke dingen doen jullie nu anders sinds het Groenteboxjes project?
  Sinds we hebben deelgenomen aan het Groenteboxjes project bieden we meer groente (en ook fruit) aan bij de boterhammen. En ook wij als pedagogisch medewerkers zijn meer groente en fruit gaan eten!

Wil je graag als eerste op de hoogte worden gehouden van de resultaten van het onderzoek en het vervolg van het Groenteboxjes project? Vul dan het contactformulier in om je aan te melden voor de update.

Scroll naar boven